Szülőföldem Dévaványa

Ezt a képet az 1980-as évek vége felé készítettem. Dr. Bereczki Imre bátyámmal (néprajzkutató) jártam akkoriban fotózni a helyszíneket hétvégenként. Az egyik ecsegfalvai tanya fotózása után elmentünk a Fő téren lévő református templomba és felmentünk a templomtoronyba is. Ekkor készült ez a látkép. A képen tér másik oldalán álló Katolikus templomot, és a környező épületeket látjuk.

Akkor is felidéződött bennem Petőfi Sándor verse…

Petőfi Sándor – Szülőföldemen

Itt születtem én ezen a tájon, Az alföldi szép nagy rónaságon, Ez a város születésem helye, Mintha dajkám dalával vón tele, Most is hallom e dalt, elhangzott bár: “Cserebogár, sárga cserebogár!” Ugy mentem el innen, mint kis gyermek, És mint meglett ember, úgy jöttem meg. Hej azóta húsz esztendő telt el Megrakodva búval és örömmel… Húsz esztendő… az idő hogy lejár! “Cserebogár, sárga cserebogár!” Hol vagytok, ti régi játszótársak? Közületek csak egyet is lássak! Foglaljatok helyet itt mellettem, Hadd felejtsem el, hogy férfi lettem, Hogy vállamon huszonöt év van már… “Cserebogár, sárga cserebogár!”

Mint nyugtalan madár az ágakon, Helyrül-helyre röpköd gondolatom, Szedegeti a sok szép emléket, Mint a méh a virágról a mézet; Minden régi kedves helyet bejár… “Cserebogár, sárga cserebogár!” Gyermek vagyok, gyermek lettem újra, Lovagolok fűzfasípot fújva, Lovagolok szilaj nádparipán, Vályuhoz mék, lovam inni kiván, Megitattam, gyi lovam, gyi Betyár… “Cserebogár, sárga cserebogár!” Megkondúl az esteli harangszó, Kifáradt már a lovas és a ló, Hazamegyek, ölébe vesz dajkám, Az altató nóta hangzik ajkán, Hallgatom s félálomban vagyok már… “Cserebogár, sárga cserebogár!”… – 1848

error: A tartalom védett!
Share This