Magamról

 

Ványai Kovács Sándor vagyok. 1959. június 1-én születtem Dévaványán.
Születési nevem Kovács Sándor, a Ványai, művész-előnevet a 90-es évek elején vettem fel, amikor gyakoriak voltak a csoportos és egyéni kiállításaim. Ez az előnév egyben utal a szülőfalumra (ami ma már város) is.
Általános iskolai tanulmányaimat Dévaványán végeztem, majd 1973-ban Makóra kerültem az Erdei Ferenc Kereskedelmi Szakközép Iskolába. A makói évek alatt fotószakkörbe jártam, ott kezdtem rendszeresen fényképezni, Sonkovits Árpád tanár úr ott tanította meg velünk a fényképezés technikai alapjait.
1980-tól Szolnokon tanultam a Kereskedelmi Főiskolán, ahol fotóklubbot alapítottam. Itt a filozófiai tanulmányok hatására a művészi fotózás felé fordultam. Ekkor kezdtem nevezni fotópályázatokra és már bekerültek képeim kiállításokra. A Szolnoki Galériában több képem is látható volt.
1983-ban Budapestre költöztem és az Ofotért vállalatnál dolgoztam és az ottani fotóklub munkájában is részt vettem. Az Ofotért Asbóth utcai kiállító termében volt első egyéni kiállításom „Kívül-Belül” címmel 1984-ben. Ebben az időszakban bekapcsolódtam a Budai Fotóklub munkájába is. Igazán aktívan azonban a SOTE Aesculap Fotóklubban vettem részt. Barátom, Szarvasi Imre fotóklub elnök vezetésével és szervezésével évekig rendszeresen jelen voltam csoportos kiállításokon és több egyéni kiállításom is volt, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Aulájában, a Kőbányai Művelődési központban. Részt vettünk a Budapest városvédő programban, műemlék épületek fotózásával. Ennek keretében volt egy nagyszabású fotókiállításunk a Magyar Nemzeti Galériában.
A Magyar Nemzeti Galériában egy alkalmazott művészeti kiállításon is részt vettem Művészi falinaptáraimmal.
1986-87-ben már a Faktúra Reklámcégnél dolgoztam, ahol alkalmazott fotográfiákat, reklámfotókat és tárgyfotókat is készítettünk az arculattervezés részeként.
1990-ben már saját céget alapítottam Arculat Stúdió néven, melynek volt egy Art Stúdió nevű művészeti műhelye is, ahol a fotózásban és a diaporámában kerestünk új utakat…
Az 1980-as évek elejétől diaporámákat is készítettem. Eszmélet (1985), Dalok a labdatérről (1987), Kék jég utak (1989), Expressio (1991), Az öreg szabó (1994) című műveimmel számos rangos hazai és nemzetközi fesztiválon nyertem díjakat. 1990-ben Vácon a XIII. Nemzetközi Diaporáma Fesztivál első díját (Trófea) nyertem a „Dalok a labdatérről” című diaporámámmal. Ebben az időszakban kerültem közeli, baráti kapcsolatba Eifert Jánossal és Jung Zsenivel, akik inspiráltak és biztattak mind a diaporámában, mind a fotózásban.
Sokat segítettek és hatással voltak még munkáimra Dozvalt János, Kocsis Iván, Mánfai György, Tám László, Seregély István.
1995-ben kiállításom volt Vácon, a Blondel Galériában „Láttam a Boldogságot én” címmel.
2004-ben volt utoljára egyéni kiállításom Dévaványán, „Gyökereink” címmel.
Jelenleg saját cégemben, az Új Arculat Vizuális Műhely Kft-ben dolgozom, ahol elsősorban vizuális arculattervezéssel és weboldalak készítésével – ezen belül alkalmazott fotók készítésével – foglalkozom.

Fotó-biográfia

 

1959. június 1-én születem Dévaványán.
1973-77. Fotószakkör Makó
1980-83. Fotóklub Szolnok (Pályázati kiállítás Szolnoki Galéria)
1983. Budapest, OFOTÉRT Fotóklub
1984. Önálló kiállítás „Kívül-Belül” címmel, az OFOTÉRT Asbóth utcai kiállító termében
1985. Önálló kiállítás a SOTE aulájában (Nagyvárad tér)
1985-1995. SOTE Aesculap Fotóklub közös kiállítások (évente több alkalommal)
1988. Önálló kiállítás – Tatán a Helyőrségi Klub kiállítótermében
1989. Önálló kiállítás – Budavári Labirintus kiállítótermében
1989. Alkalmazott művészeti kiállítás – Magyar Nemzeti Galéria (Művészi fotós falinaptárak)
1989. Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója tagság – Több közös kiállítás
1990. XIII. Nemzetközi Diaporáma Fesztivál első díj (Trófea) „Dalok a labdatérről”
1985-95. Külföldi és hazai Nemzetközi Diaporáma Fesztiválokon díjak
1995. Önálló kiállítás „Láttam a boldogságot én” címmel, Vácon a BLONDEL galériában
2004. Önálló kiállítás „Gyökereink” címmel, Dévaványán a Bereczki Imre múzeum kiállító termében  >> Képek a kiállításról >>
2019. Önálló kiállítás „Eszmélet” címmel, Budapest XIII. kerületi Városház Galériában  >> Bővebben a kiállításról >>

error: A tartalom védett!
Share This